Zoetermeer – Twee brandweerlieden hebben tijdens oudejaarsavond gehoorbeschadigingen opgelopen nadat zij door jongeren werden bekogeld met vuurwerk. Dit gebeurde rond 21:00 uur op een basketbalveld bij het Fazantenveld in Zoetermeer. De politie doet onderzoek om de daders op te sporen en zoekt getuigen.

Er was een melding gedaan van een brand op het plein. Toen de brandweerlieden aankwamen bij het basketbalveld troffen ze een grote groep jongeren aan die hen begon te bekogelen met zwaar knalvuurwerk. Omdat hun veiligheid in het geding kwam en de kleine brand geen direct gevaar voor de omgeving opleverde, zijn de brandweerlieden vertrokken. Twee van hen hebben echter een gehoorbeschadiging opgelopen. De brandweer heeft aangifte gedaan van deze zware mishandeling.

Getuigen en beelden gezocht
De recherche doet onderzoek naar deze zaak. Was u getuige of heeft u beelden van dit incident? Bel dan 0900 8844 voor de politie. Liever anoniem blijven? Bel dan 0800 7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Geweld tegen hulpverleners
Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft. Dit kan doordat politie en het Openbaar Ministerie (OM):

  • voorrang geven aan opsporing en vervolging van verdachten. Daders mogen eerder voorlopig worden vastgezet, waardoor snelrecht en supersnelrecht mogelijk is;
  • straffen zo veel mogelijk direct toepassen. Bijvoorbeeld direct boetes uitschrijven bij agressief gedrag in het openbaar vervoer;
  • slachtoffers helpen hun schade te verhalen op de dader.

Officieren van justitie eisen tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak een 3 keer zo hoge straf als in andere geweldszaken. Dit geldt ook voor geweld tegen omstanders die hebben ingegrepen.