Een koelbloedige wraakactie midden in een speeltuintje: op 15 mei werd in Zoetermeer op klaarlichte dag een 17-jarige jongen neergeschoten. Door twee jongens die zelf ook pas 16 en 18 jaar waren. Deze week staan ze voor de kinderrechter.

Op 15 mei zat het slachtoffer in een speeltuintje aan de Paganinirode te wachten op een vriend, die even thuis iets ging halen. Opeens kwamen vier jongens op hem af, waarvan twee een vuurwapen richtten en op hem schoten. Het slachtoffer wilde wegrennen maar werd in zijn been geraakt en daarna ook nog in zijn rug geschoten.

Maandag stonden een inmiddels 18-jarige en 17-jarige jongen voor de rechter. De 17-jarige was volgens het Openbaar Ministerie een van de schutters. Dat blijkt uit DNA van hem dat is aangetroffen op de hulzen en uit camerabeelden van rondom het speeltuintje. Dinsdag staan nog een inmiddels 19-jarige en 17-jarige verdachte voor de rechter.

Wraak

Wie heeft geschoten maakt volgens het Openbaar Ministerie juridisch geen verschil. De vier jongens hebben samen het slachtoffer opgezocht, zijn recht op hun doel afgelopen en er is vrijwel meteen geschoten. Daarna zijn ze met zijn vieren vertrokken. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van poging tot moord.

Het was een pure wraakactie. De 17-jarige verdachte die volgens het Openbaar Ministerie op het slachtoffer heeft geschoten, was een klein jaar eerder zelf slachtoffer van openlijk geweld. Hij werd neergestoken, vermoedelijk door de jongen op wie hij nu heeft geschoten. “Hier ligt een langlopend conflict aan ten grondslag”, merkte de officier van justitie op, “tussen jongeren van rivaliserende jeugdgroepen. Ze schuwen het geweld niet. En de ene actie wordt vergolden met de andere. Meer dan in andere gevallen is bij deze verdachten het gevaar van herhaling groot.”

Schok

De officier van justitie noemde het zeer ernstig dat de verdachten midden op de dag hebben geschoten in een speeltuintje, in een wijk waar ook veel kinderen spelen. Sommigen hebben het schieten gehoord. Buurtbewoners zijn toegesneld en hebben geholpen het slachtoffer te redden, ook op hen heeft het grote indruk gemaakt. De onrust in de wijk was en is nog altijd groot.

Vanwege de leeftijd van de verdachten moesten zij voor de kinderrechter verschijnen. De straffen zijn daar lager dan voor een gewone rechter en vooral gericht op het terugbrengen van verdachten op het rechte pad. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de eerste twee verdachten 12 maanden jeugddetentie, waarvan 4 voorwaardelijk, met reclasseringstoezicht, en daarnaast een werkstraf van 200 uur.