Het KNMI geeft Code Geel uit voor heel het land. Het kan nog verraderlijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten.

Vanochtend is het plaatselijk verraderlijk glad door bevriezing van natte weggedeelten en in Noord-Holland mogelijk ook door aanvriezende of onderkoelde regen (ijzel) in/bij een bui.

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de gladheid.

 

Tekst gaat verder onder de foto

 

Hieronder ziet u de actuele weerkaart van het KNMI:

Uitleg over gladheid door ijzel

IJzel is regen die bevriest zodra deze de grond bereikt. IJzel vormt zich meestal aan het eind van een vorstperiode, wanneer op honderden meters hoogte zachte lucht binnenstroomt. De regen koelt in de lager gelegen vrieslucht af tot onder het vriespunt. Zodra het op de grond of op voorwerpen valt, bevriest het direct tot een helder ijslaagje.

IJsregen

Bevriest regen al eerder, dan heet het ijsregen. IJsregen kan ook vastvriezen of als ronde knikkertjes op de grond vallen en wegrollen.

Vorst en dooi

Dooi begint meestal op enige honderden meters hoogte, waar dan minder koude lucht binnenkomt. De koudere vrieslucht heeft door haar lagere temperatuur een groter gewicht dan de zachtere lucht. Daardoor weet de vorst zich aan het aardoppervlak het langst te handhaven.

Lastig te verwachten

Het is niet eenvoudig om dit soort neerslag exact te voorspellen. Regen, sneeuw en ijsregen treden allemaal op bij temperaturen dicht bij het vriespunt. De minste verandering in temperatuur kan al effect hebben op de neerslag soort. Verandert de neerslag van vaste in vloeibare vorm, dan is de temperatuur aan het stijgen. De vorm van de neerslag biedt ons dus informatie over het temperatuurverloop op grote hoogte in de atmosfeer.