Berkel en Rodenrijs – De Rechtbank Rotterdam heeft 20 maart een jongeman veroordeeld tot een jeugddetentie van 6 maanden en 99 dagen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, voor zijn medeplichtigheid aan de explosies in Berkel en Rodenrijs op 18 oktober 2023. Dat meldt mediapartner RTV Lansingerland.

In de nacht van dinsdag op woensdag 18 oktober 2023 vonden na middernacht drie explosies plaats bij een voertuig aan de Lunet in Berkel en Rodenrijs. De explosies veroorzaakten schade aan een woning en drie auto’s. Niemand raakte gewond.

Zware jerrycans

De jongeman rijdt die avond samen met een passagier naar de Lunet waar de passagier vervolgens drie zware jerrycans met een brandbare vloeistof bij een voertuig plaatst en tot ontploffing brengt met behulp van illegaal zwaar vuurwerk. De man zou naar eigen zeggen snorder (een illegale taxi, zonder de benodigde vergunningen) zijn geweest ten tijde van het delict en houdt vol niet op de hoogte te zijn geweest van de intenties van zijn passagier. Over de identiteit van zijn passagier wil de man geen verklaring afleggen. Uit camerabeelden blijkt dat de passagier tot tweemaal toe met zichtbaar zware jerrycans naar de plaats delict is gelopen. Pas nadat de passagier na de tweede keer terugloopt start de veroordeelde man zijn auto en rijdt de passagier tegemoet om vervolgens samen met hem weg te rijden. De rechtbank acht daarmee bewezen dat de verdachte schuldig is aan het helpen plaatsen en ontsteken van de zelfgemaakte explosieven bestaande uit illegaal zwaar vuurwerk bevestigd aan drie jerrycans gevuld met brandbare vloeistof. De passagier die daadwerkelijk het explosief tot ontploffing heeft gebracht is onbekend gebleven.

Rekening gehouden met leeftijd

Bij de strafoplegging heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het feit, de leeftijd van de verdachte en zijn persoonlijke omstandigheden. Naast de materiële schade heeft een brand grote impact op de direct betrokkenen en de omwonenden. De woning is gelegen middenin een woonwijk en heeft dan ook geleid tot grote gevoelens van onveiligheid. Ontploffingen en brandstichtingen zorgen bovendien ook voor onrust in de maatschappij. De rechtbank rekent verdachte dit feit dan ook ernstig aan.

De verdachte heeft geen strafblad en gaat nog naar school. Hij woont thuis en staat open voor begeleiding. De rechtbank heeft daarom het jeugdstrafrecht toegepast. Gedurende de proeftijd van 2 jaar mag hij geen nieuw strafbaar feit begaan. Hij moet verplicht meedoen aan een programma dat zijn denk- en handelingspatronen verbetert. Dit programma richt zich specifiek op cognitieve vaardigheden, dat zijn de manieren waarop we denken, leren en problemen oplossen, en heeft tot doel zijn gedrag te veranderen, zodat hij beter kan functioneren in de maatschappij en minder kans heeft om terug te vallen in crimineel gedrag.