Zoetermeer – Twee mannen zijn vrijdagavond 2 juli op heterdaad betrapt toen zij bezig waren om een katalysator onder een auto vandaan te halen. Een van hen zit nog vast, de tweede blijft verdachte maar mag het vervolg in vrijheid afwachten.

Omdat er in het district Zoetermeer-Leidschendam/Voorburg onlangs meerdere katalysatoren werden gestolen, kreeg een rechercheteam de opdracht een onderzoek te starten naar de verantwoordelijken voor de diefstallen. Gaande het onderzoek kwam de identiteit van de nu aangehouden verdachten naar voren en probeerde het team hun spreekwoordelijke handel en wandel in beeld te brengen.

Bij het team was bekend in wat voor voertuig de mannen reden, daardoor werden zij vrijdagavond herkend toen zij in de wijk Meerzicht in Zoetermeer bezig waren bij een auto. De diefstal van een katalysator is minutenwerk, dus nog voordat de twee in de kraag gevat konden worden, stapten zij alweer in hun bus en reden weg. Rechercheurs hebben de twee vervolgens een stopteken gegeven en aangehouden op verdenking van diefstal van een katalysator. In de bus bleken de twee onder andere een zaagmachine en een professionele krik te vervoeren en de net weggenomen uitlaat met katalysator. Bij de auto waar de twee gezien waren, bleek inderdaad dat de uitlaat was afgezaagd.

De twee verdachten, een 20-jarige Zoetermeerder en een 21-jarige man uit Voorburg, zijn voor verhoor ingesloten en dinsdag 5 juli voorgeleid aan een rechter-commissaris. Die besloot de voorlopige hechtenis van de Zoetermeerder met 14 dagen te verlengen. De verdachte uit Voorburg is geschorst, maar blijft verdachte in het onderzoek.

Het Flexteam gaat onverminderd verder met het onderzoek en onderzoekt of er meer diefstallen zijn die aan de mannen kunnen worden toegeschreven.