De komende tijd voert team Handhaving van de gemeente Zoetermeer samen met de politie preventieve controles uit om ondermijning in de stad tegen te gaan. Denk hierbij aan vormen van fraude, witwassen van geld en handel en productie van drugs. Gisteren vonden er controles plaats op de bedrijventerreinen Lansinghage en Zoeterhage. Tijdens deze controles zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

De controles zijn gericht op het aanpakken én voorkomen van ondermijnende criminaliteit. De handhavers gaan zoveel mogelijk in gesprek met de inwoners en ondernemers om ze bewust te maken van de gevaren van ondermijning en hoe zij signalen kunnen herkennen en melden. Ter ondersteuning van de handhavers, liepen er gisteren twee speurhonden van de politie mee. Als een van de speurhonden aanslaat op de geur van bijvoorbeeld drugs, kan een bedrijf onder toezicht van de politie worden binnengetreden.

Aanpak ondermijning
De aanpak van ondermijnende criminaliteit in de stad is één van de speerpunten in de veiligheidsaanpak van de gemeente Zoetermeer. De aanpak richt zich onder andere op het aanscherpen van het toezicht en het contact met ondernemers op bedrijventerreinen. Een van de resultaten van vorig jaar was dat er zeven kennelijk onbetrouwbare bedrijven zijn vertrokken uit de stad.

Signaleren en melden

Burgemeester Bezuijen roept inwoners en ondernemers op om signalen van ondermijning te herkennen én te melden: “Omdat ondermijning vaak niet goed zichtbaar is, zijn de extra oren en ogen in de wijk die inwoners en ondernemers hebben, voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit erg belangrijk.” Inwoners en ondernemers kunnen signalen van ondermijnende criminaliteit melden door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000. Alle signalen van ondermijning zijn te vinden in de app ‘Ondermijning’.

Inval in bedrijfspand Argonstraat

Vorige maand begin mei was er nog een inval in een bedrijfspand aan de Argonstraat in Zoetermeer. De Dienst Speciale Interventies deed de inval waarna er door LFO en FO (Landelijke Faciliteit Ontmantelen en Forensische Opsporing) de hele dag onderzoek werd gedaan.

Meer hierover leest u hier.