In de nacht van zondag op maandag 26 december werd de brandweer gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Violierenweg in Bleiswijk.

Twee jongens zagen dat er uit een pand langs de Violierenweg enorme ‘rook’ / stoomvorming vandaan kwam, hierop hebben zij de brandweer ingeseind. De brandweer kwam met spoed ter plaatse en startte een onderzoek. Al snel werd besloten om op te schalen naar sein ‘middelbrand’ om meer materiaal ter plaatse te krijgen. Na de opschaling van sein ‘middelbrand’, werden ook brandweer-eenheden vanuit Zoetermeer (kazerne Oosterheem) gealarmeerd.

Uit onderzoek kwam naar voren dat zich in het pand een ECO-energiecentrale bevindt. Hier wordt energie opgewekt door middel van houtverbranding om de tuinbouw in de omgeving te voorzien van energie. De ketels hadden een te hoge druk opgebouwd waardoor er stoom vrij kwam. Uit voorzorg werd een afzetting gemaakt en namen de hulpverleners afstand. Na contact met de eigenaar van het pand werd duidelijk dat er meerdere beveiligingen op de ketels zitten en dat dit geen kwaad kan. De brandweerlieden hebben het op afstand aangekeken en hebben gewacht op de komst van de eigenaar.

In afwachting van de eigenaar werd de stoomvorming al aanzienlijk minder. Dit heeft volgens de Officier van Dienst van de brandweer te maken met de hoeveelheid energie-aanvraag. “De machine moest gewoon wat stoom afblazen”, aldus de OvD-B.

Iets na 02:00 uur konden de brandweerlieden inpakken en weer retour naar kazerne. Er raakte niemand gewond.

 

IMG_9950

IMG_9987

IMG_0012

IMG_0049

IMG_0037

IMG_0044

IMG_0071