Zoetermeer – Zaterdagmiddag 25 juli rond 16.15 uur is er brand ontstaan in een woning aan de Hazerswoudestraat in Zoetermeer, de brandweer heeft de brand opgeschaald naar het sein ‘grote brand’.

De brandweer werd omstreeks 16:15 uur gealarmeerd voor een gebouwbrand aan de Hazerswoudestraat en is aldaar met spoed ter plaatse gekomen. Al snel schaalde de brandweer op naar het sein ‘middelbrand’, waarop sein ‘grote brand’ snel volgde. De brand woedde in de spouwmuur en is veroorzaakt door werkzaamheden in één van de woningen.

De persoon welke werkzaamheden uitvoerde is bij de brand gewond geraakt. Het slachtoffer is behandeld door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis vervoerd. De woordvoerder van de brandweer kon niet bevestigen of het slachtoffer een bewoner of een klusser was.

In totaal zijn er zes woningen ontruimd, daarvan hebben minimaal vier woningen flinke schade opgelopen. Met behulp van twee hoogwerkers hebben de brandweerlieden sloopwerkzaamheden uitgevoerd om bij de brandhaard te komen. De bewoners van de ontruimde woningen zijn in een nabijgelegen school opgevangen, de waarnemend burgemeester Lokker van Zoetermeer is bij de bewoners langs geweest om hen een hart onder de riem te steken. 

Volgens de woordvoerder van de brandweer is de brand ontstaan door werkzaamheden aan een spouwmuur waarna de brand zich via de muur en het dak snel kon verspreiden, de brandweer heeft meerdere stoplijnen gecreëerd om te voorkomen dat de brand zich nog verder uitbreidde. Bij de brandbestrijding heeft de brandweer het Cobrasysteem ingezet. Met het Cobrasysteem wordt er onder hoge druk bluswater door een klein gaatje in de muur gespoten. Zo hoopt de brandweer de brand snel te bestrijden. Het zorgt er voor dat de brandweer van buitenaf in moeilijke toegankelijke ruimtes zoals spouwmuren toch kan blussen.

Een flink aantal buurtbewoners kwam naar het brandadres om te kijken. Medewerkers van stichting Salvage komen ter plaatse om met de bewoners te kijken naar een alternatief zoals een tijdelijke woning.