Zoetermeer – Zoetermeerder Max van G. (28) is door de Haagse rechtbank tot drie jaar cel veroordeeld voor de gewelddadige overval op Goudinkoop Florin in Zoetermeer. Dit vond vorig jaar oktober plaats op klaarlichte dag.

Die dag zag een medewerker van de goudinkoop een man in zwarte kleding, met pet op en een mondkapje voor, de winkel binnenkomen. Hij hield een sieradendoosje vast. Toen de medewerker hem wilde helpen, trok de man een mes en riep om geld. Er ontstond een worsteling waarbij de medewerker het mes op de keel gedrukt kreeg. De man deed een graai in de kassa en ging er vandoor. De dader droeg geen handschoenen. Op het mes werd alleen dna van het slachtoffer en de ontkennende verdachte aangetroffen.

Het daarop volgende politie onderzoek leidde naar de 28-jarige Zoetermeerder. Diens DNA is aangetroffen op het mes dat achterbleef bij de goudinkoop. Op het sieradendoosje (dat eveneens achterbleef) zaten vingerafdrukken van een huisgenoot van de 28-jarige. In zijn woning is kleding aangetroffen die matcht met de camerabeelden, en de getuigenverklaring, van de overval. Bij de zoeking is ook een balletjespistool gevonden dat sterk lijkt op een echt vuurwapen. Dit geldt als verboden wapenbezit.

Witwassen

De Zoetermeerder werd ook veroordeeld voor het oplichten via WhatsApp. De dader deed zich voor als hun dochter of zoon en vroeg de ouders om geld. Er werd ruim 3500 euro overgemaakt naar de rekening van de Zoetermeerder waarvan het contant werd opgenomen. Volgens de verdachte was hij zijn bankpasje kwijtgeraakt. Opvallend is wel dat hij dat nooit gemeld heeft. De officier van justitie geloofde hem dan ook niet. Die stelde dat de verdachte zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan witwassen.